top of page

Про музей

Віхи шляху:

 - 1987 г. - створений як музей бойової і трудової слави колгоспу ім. К. Маркса;

 - 1991 рік - присвоєно звання народного;

 - 1997 рік - присвоєно статус Музей історії та етнографії греків Приазов'я, філія Маріупольського краєзнавчого музею;

 - 2016 рік - КУ «Музей історії та етнографії греків Приазов'я» при Департаменті культурно-громадського розвитку міста Маріуполя.

 

      Засновник музею заслужений працівник культури, Почесний громадянин Маріуполя і Сартани Папуш Іван Агафонович.

      Експозиції музею розповідають про історію переселення греків-християн з Кримського ханства в Приазов'я у другій половині XVIII ст., Про господарське освоєння краю, про обряди і звичаї греків Приазов'я.

      Музей незвичайно цікавий і самобутній. На даний момент фонди музею зберігають понад три тисячі унікальних експонатів, зібраних з усіх грецьких сіл Приазов'я, і ​​продовжують поповнюватися новими експонатами.

      Головне завдання і мета, яку ставлять перед собою співробітники музею - накопичити матеріал і надати якомога більше цікавої інформації про греків Приазов'я. Розповісти кожному про те, як працьовитий і талановитий народ активно освоював життєвий простір, зберігаючи національні традиції, звичаї, культуру предків. Ми повинні знати: що разом з представниками інших національностей греки перетворили Приазов'я в край ефективного землеробства і взяли участь в створенні потужної індустріальної бази; про те, що Приазов'я відомо цілою плеядою знаменитих діячів науки і культури, які активно беруть участь у політичному, суспільному і культурному житті українського народу.

       Кожен відвідувач музею може відчути місцевий колорит, бути не просто пасивним спостерігачем, а й активним учасником екскурсії. Вам запропонують проспівати грецькі «щедрівки» і почути старовинні народні пісні, познайомлять зі стравами грецької національної кухні. Багато нових цікавих моментів з життя грецького селища різних часових періодів можна почути в ході пішохідної екскурсії по Сартані. У виставковому залі музею постійно проходять виставки майстрів декоративно-прикладного мистецтва, місцевих художників, зустрічі з цікавими людьми, поетами, композиторами і краєзнавцями.

       Музей постійно співпрацює зі школами, ліцеями і коледжами Маріуполя, бере активну участь в житті міста і грецьких сіл Приазов'я, представляє етнографію, культуру, національну кухню маріупольських греків на різних святах, фестивалях і конкурсах.

       Працівники музею займаються і видавничою діяльністю. Зокрема І.А.Папуш є автором-упорядником двотомника «Історія Стародавньої Греції», книг «Історія Візантійської імперії» і «Греки (волонтери, емігранти) на службі династії Романових». Читачам відомі і авторські роботи краєзнавця І.А.Папуша: «Греки Приазов'я в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.», Енциклопедичний словник «Творча діяльність греків Приазов'я періоду 1878- 2000 рр.», «Сартана: минуле і сьогодення. 1778-2011гг. ».

       Працюючи над темою «Свята і обряди маріупольських греків» Т. Богадиця підготувала книгу «Обрядовий фольклор греків Приазов'я», в якій описані обряди «Весілля» і «Народження дитини» на прикладі селища Сартана. Книга «Кухня греків Приазов'я» не тільки знайомить читача з національною кухнею, а й дарує їм рецепти приготування дивовижно смачних страв.

Активно музей співпрацює з Федерацією грецьких товариств України (голова А.І.Проценко-Пічаджи), Сартанські грецьким суспільством «Елліни Приазов'я» (Н. П. Папакиця).

       За час роботи музею його відвідали сотні делегацій з різних куточків планети: Греції, Кіпру, Італії, Америки, Японії. Тут мали честь приймати Президента Республіки Греція - Каролоса Папуляса (2008 г.), Генеральних консулів Греції в Маріуполі.

У народі кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Музей не зупиняється на досягнутому. Незважаючи на важкий час, працівники музею розуміють значимість своєї справи, сповнені ентузіазму і творчого пошуку. Любов до своєї професії, до свого краю, до свого народу, глибинна свята пам'ять про Елладу, прагнення навічно бути її живою часткою - це те, що є потужним двигуном інноваційних рішень працівників музею.

bottom of page